Spelregels Crokinole

Crokinole is een gezellig en uitdagend bordspel dat in de 19e eeuw in Canada is ontstaan. Het spel wordt gespeeld door twee tot vier spelers en is vooral populair in Canada en de Verenigde Staten. In dit artikel leggen we de spelregels van crokinole uit, zodat je snel aan de slag kunt met dit leuke spel.

Het spelbord en de spelregels

Crokinole wordt gespeeld op een rond bord met een diameter van 60 centimeter. Het bord bestaat uit twee delen: een middengedeelte met een diameter van 30 centimeter en een rand met 20 rondjes waar de spelers hun schijven in kunnen schieten.

  Elke speler heeft twintig ronde schijven van hout, die hij met één hand moet zetten. De spelers nemen om beurten een schijf en proberen deze zo dicht mogelijk bij het middelpunt van het bord te schieten. De spelers mogen hun schijf alleen raken met de wijs- of middelvinger en mogen het bord niet aanraken met hun handen of vingers.

  Het doel van het spel Crokinole

  Het doel van Crokinole is om zoveel mogelijk punten te scoren door de schijven van de tegenstander te verwijderen of door je eigen schijven zo dicht mogelijk bij het middelpunt van het bord te plaatsen.

   Als een speler een schijf van de tegenstander raakt, dan verdwijnt deze schijf van het bord en krijgt de speler één punt. Als een speler zijn eigen schijf zo dicht mogelijk bij het middelpunt van het bord plaatst, dan krijgt hij vijf punten.

   De beurtafwisseling

   De spelers nemen om beurten een schijf en proberen deze zo dicht mogelijk bij het middelpunt van het bord te schieten. Als een speler een schijf van de tegenstander raakt, dan mag hij nog een keer zetten. Dit wordt ook wel een 'dubbele zet' genoemd.

    De speler die als eerste al zijn schijven op het bord heeft geschoten, mag met zijn laatste schijf nog een keer zetten. Dit wordt ook wel een 'bonuszet' genoemd. Als een speler zijn laatste schijf zo dicht mogelijk bij het middelpunt van het bord schiet, dan krijgt hij tien punten extra.

    Het afronden van de beurt

    Als een speler zijn beurt heeft afgerond, dan mag de tegenstander de schijven die van het bord zijn geschoten terugleggen op hun oorspronkelijke plaats. Als een speler zijn beurt heeft afgerond, dan mag hij ook schijven van de tegenstander die in de rand van het bord zijn geschoten, verwijderen.

    Het einde van het spel

    Het spel eindigt als alle spelers al hun schijven hebben geschoten. De speler met de meeste punten wint het spel. Als twee spelers hetzelfde aantal punten hebben, dan is er sprake van een gelijkspel.

    Tips en trucs voor het spelen van Crokinole

     • Probeer je schijven zo dicht mogelijk bij het middelpunt van het bord te schieten, zodat je vijf punten kunt scoren.
     • Raak de schijven van de tegenstander zoveel mogelijk, zodat je één punt kunt scoren en nog een keer kunt zetten.
     • Gebruik de rand van het bord om je schijven richting het middelpunt te schieten.
     • Probeer de schijven van de tegenstander uit het middelpunt van het bord te schieten, zodat ze geen vijf punten kunnen scoren.
     • Let goed op de beurtafwisseling en houd rekening met de dubbele en bonuszetten.

     Met deze spelregels van crokinole in je achterhoofd, kun je snel aan de slag met dit leuke en uitdagende bordspel. Speel met vrienden en familie en ontdek hoe spannend en gezellig crokinole kan zijn. Probeer de tips en trucs uit en wie weet ben jij wel de beste crokinolespeler van je groep.