De spelregels van backgammon

Backgammon is een bordspel dat al eeuwenlang wordt gespeeld door mensen over de hele wereld. Het is een spannend spel dat strategie, kansberekening en snelle beslissingen vereist. In dit artikel leggen we de spelregels van backgammon uit, zodat je het spel zelf kunt spelen en meteen van start kunt gaan.

De spelregels van backgammon

Backgammon is een spel voor twee spelers. Het doel van het spel is om als eerste al je stenen van het bord te spelen. Dit doe je door ze naar je thuisbord te verplaatsen en vervolgens van het bord te gooien.

Voorbereiding

  Om te beginnen heb je een backgammonbord nodig. Dit is een rechthoekig bord met 24 vakjes, verdeeld over twee helften. Elke helft heeft twaalf vakjes, genummerd van 1 tot en met 12. In het midden van het bord is een stapel stenen, die verdeeld worden over beide spelers.

  Het dobbelen

   Om te bepalen wie begint, gooien beide spelers met twee dobbelstenen. Degene met de hoogste score mag beginnen. Als beide spelers dezelfde score gooien, moeten ze opnieuw gooien.

   De zetten

    De speler die begint mag zijn stenen verplaatsen volgens de score die hij heeft gegooid met de dobbelstenen. Als je bijvoorbeeld een vier en een vijf gooit, mag je één steen vier vakjes verplaatsen en één steen vijf vakjes verplaatsen. Je mag ook twee stenen vier vakjes verplaatsen, of twee stenen vijf vakjes verplaatsen.

    Blokkades

     Als een vakje bezet is door twee of meer stenen van de tegenstander, mag je deze niet op deze plek zetten. Je moet dan een ander vakje kiezen om je steen neer te zetten.

     Het thuisbord

      Zodra je alle stenen naar je thuisbord hebt verplaatst, mag je ze van het bord gooien. Dit doe je door te gooien met de dobbelstenen en vervolgens je stenen naar vakjes met dezelfde nummers op je thuisbord te verplaatsen. Als je bijvoorbeeld een vier en een vijf gooit, mag je één steen naar vakje vier op je thuisbord verplaatsen en één steen naar vakje vijf.

      De dubbel

       Als je twee dezelfde getallen gooit met de dobbelstenen, mag je deze zet dubbel doen. Dit betekent dat je de getallen van de dobbelstenen verdubbeld mag gebruiken voor je zet. Als je bijvoorbeeld twee keer vier gooit, mag je vier stenen vier vakjes verplaatsen, of één steen acht vakjes verplaatsen.

       De hit

        Als je een steen van de tegenstander raakt en deze steen staat op een vakje waar jij ook een steen mag neerzetten, moet de tegenstander deze steen naar het midden van het bord terugzetten. Deze steen mag pas weer verplaatst worden als de speler die hem heeft teruggezet, twee keer heeft gegooid met de dobbelstenen en deze beide keren een zes heeft gegooid.

        De gammon

         Als een speler alle stenen van het bord heeft gehaald voordat de tegenstander één steen naar het thuisbord heeft verplaatst, wint hij de gammon. Dit betekent dat de tegenstander twee keer de inzet moet betalen.

         De backgammon

          Als een speler alle stenen van het bord heeft gehaald en de tegenstander nog stenen op het thuisbord heeft staan, wint hij de backgammon. Dit betekent dat de tegenstander drie keer de inzet moet betalen.

          En nu backgammon spelen

          Met deze spelregels in je achterhoofd kun je direct aan de slag met het spelen van backgammon. Het is een leuk en uitdagend spel dat veel strategie en gezonde rivaliteit vereist. Probeer het zelf eens en ontdek hoe verslavend backgammon kan zijn!